UniBG Forums: предложения за мрежата - UniBG Forums

Jump to content

• (17 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

предложения за мрежата

#1 User is offline   Иво Icon

• Дяволеее....!
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Group: Нашенци

Posted 12 February 2010 - 08:27 PM

Здравейте, имам няколко предложения за мрежата, та реших да ги пусна да видим какво мислите вие. Знам, че не зависи от мен или от останалите потребители и всичко се решава на администраторско ниво, но все пак мисля, че и потребителите трябва да имат глас, ако ли не - поне може да се получи една дискусия. Oтносно инфото на никовете - като за начало да се върнат полетата last seen adress (където да се вижда от кой адрес последно е идентифициран адреса), реда last seen (където да се вижда кога последно е идентнат ника), също така предлагам да се добави едно редче expire period - където да се вижда колко време остава до експайрване регистрацията на ника. След това освен редчето icq (ако все още го има), да се добави и ред skype, нека се съгласим че 99% ползват този месинджър. И след като има един такъв, като icq, редно е да има и skype, особено след като вторият е много по-разпространен и използван, според мен. Може да се върне и редчето url, не беше излишно. относно MS - след като мрежата е с нова база данни и всички регистрации на никове са направени преди не повече от 10 дена, да речем, е напълно излишно периода за използване на MS да е 3 месеца. Нова мрежа сме, нека поне за сега да бъде намалено на седмица. Предлагам да се въведе команда, примерно /ns forceident nick парола_за_идентификаци, с която да се идентифицира даден ник, без да е задължително да бъде влизано с него. Пример: имам 4 ника и си ги идентвам без да се налага да влизам с всеки от тях поотделно. noexpire - да бъде върнат флага, или ако не бъде върнат да се увеличи expire периода поне на 3 месеца. Съгласете се, че на всеки му се случва да загуби интерес към Irc, или да не може да влиза известно време. Примерно на мен ми се налага да ходя по учения, които някой са с продължителност месец и са на места където няма обхват, да не говорим за интернет . А е малко неприятно да загубиш ник, който си ползвал 8-10 години. Един месец expire период, за мен е малко, мисля че нещо от сорта на 3 месеца е напълно приемливо. Също така за expire период аможе да се помисли и върху това, което искаше да реализира ongeboren, беше нещо от сорта на добавяне на 1 ден към expire периода за всяка седмица от началото на регистрацията на ника. Макар, че сега като не се вижда преди колко време е регнат ника - не знам дали това може да стане и дали е приложимо. SeenServ да бъде върнат по каналите. Беше махнат когато мрежата наброяваше над 50к потребители, едва ли сега, когато нямаме и 5 - тваренето на машината ще е толкова непоносимо. Също така ако може да се пусне и seen - доста по-полезен, според мен, е от SeenServ. Моля за сериозно отношение и без флейм и офтопик. Благодаря.
Само забравените мечти са неосъществими, а това което прави живота толкова интересен, е възможността да ги осъществим.
Аз.

0

#2 User is offline   Иво Icon

• Дяволеее....!

Posted 12 February 2010 - 09:46 PM

Не знам, това дали преди е било така, но сега ми направи впечетление. Значи влизам с ник X и си сетвам +g. Някой ми се _натиска_ на query и аз му давам "разрешение" да си комуникираме. Пишем си така весело, един вид, с брата и аз решавам да си сменя ника. Сменям си ника на Y и когато същият човек ми пише отново ми се иска разрешение да му позволя да ми пише. Това някак малко е безцелно, след като един път съм разрешил да ми пише, едва ли като сменя ника, си сменям решението, или ?
Само забравените мечти са неосъществими, а това което прави живота толкова интересен, е възможността да ги осъществим.
Аз.

0

#3 User is offline   Tishu Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 12 February 2010 - 10:24 PM

Много добре казано.Аз лично съм За тези промени.Немисля да ги коментирвам , Иво доста добре ги е обяснил.

Като допълнение ... колкото и lame да е за някои facebook е набрал доста "сила" и може да се обсъди идеята и за негово поле на инфото.

Според мен първо е добре да се изгради цялостната система на мрежата - сайт , форум , вотинг и т.н. за да може да се обновява с подобни сведи идеи като на Иво.
Да се борим за своето оцеляване и в трудни мигове да не се предаваме,
че сме българи никога да не забравяме.
Не да мразим,а само любов да даваме!!!

0

#4 User is offline   Иво Icon

• Дяволеее....!

Posted 14 February 2010 - 11:45 AM

Някой от хората, от които зависи дали това ще се случи, няма ли да вземат отношение ? о.О
Аз.

0

#5 User is offline   Narf Icon

• The Evil One
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • Group: The Boondock Saints
  • Interests:IRC, Networking, Coding

Posted 14 February 2010 - 03:27 PM

View PostИво, on 12 February 2010 - 08:27 PM, said:

Oтносно инфото на никовете - като за начало да се върнат полетата last seen adress (където да се вижда от кой адрес последно е идентифициран адреса), реда last seen (където да се вижда кога последно е идентнат ника)

За всеки един ред в info-то на даден ник трябва да се добави по още една колона в базата данни, което за тези екстри просто не си заслужава. Ако не се лъжа, ongeboren го беше направил така, че тези редове да ги има, но данните да се пазят само в паметта - т.е. при всеки restart на services, те изчезват. Евентуално може да се направи отново по този начин, самоче тогава ще започнат пак въпросите "на тоя ник що не го пише, пък на оня го пише ...".

също така предлагам да се добави едно редче expire period - където да се вижда колко време остава до експайрване регистрацията на ника.

Не ме кефи идеята - полезна е само за "nick hunters". :)

След това освен редчето icq (ако все още го има), да се добави и ред skype, нека се съгласим че 99% ползват този месинджър. И след като има един такъв, като icq, редно е да има и skype, особено след като вторият е много по-разпространен и използван, според мен.
Може да се върне и редчето url, не беше излишно.

Виж аргументите ми за last seen и last seen address.
+ Че по този начин бихме предоставили на всеки начин да си остави "визитката" в IRC и да влиза само за да се идентва, пък после всички да го търсят по разни месинджъри. Идеята е да останат хора в IRC, не обратното.

относно MS - след като мрежата е с нова база данни и всички регистрации на никове са направени преди не повече от 10 дена, да речем, е напълно излишно периода за използване на MS да е 3 месеца. Нова мрежа сме, нека поне за сега да бъде намалено на седмица.

Кой каза, че е 3 месеца? :)
Точно седмица е изискването.

Предлагам да се въведе команда, примерно /ns forceident nick парола_за_идентификаци, с която да се идентифицира даден ник, без да е задължително да бъде влизано с него. Пример: имам 4 ника и си ги идентвам без да се налага да влизам с всеки от тях поотделно.

Виж аргументите ми за expire period.

noexpire - да бъде върнат флага, или ако не бъде върнат да се увеличи expire периода поне на 3 месеца. Съгласете се, че на всеки му се случва да загуби интерес към Irc, или да не може да влиза известно време. Примерно на мен ми се налага да ходя по учения, които някой са с продължителност месец и са на места където няма обхват, да не говорим за интернет . А е малко неприятно да загубиш ник, който си ползвал 8-10 години. Един месец expire период, за мен е малко, мисля че нещо от сорта на 3 месеца е напълно приемливо.

NoExpire няма да бъде върнат никога, а периода ще си остане 4 седмици. Но ... виж коментара ми за следващото ти предложение. :)

Също така за expire период аможе да се помисли и върху това, което искаше да реализира ongeboren, беше нещо от сорта на добавяне на 1 ден към expire периода за всяка седмица от началото на регистрацията на ника. Макар, че сега като не се вижда преди колко време е регнат ника - не знам дали това може да стане и дали е приложимо.

Тази опция си е native в ratbox-services и е включена. След като ника ти е регистриран от 2 месеца, започваш да получаваш "бонус" към expiry time-а - за всеки следващи 2 седмици от регистрацията, времето се увеличава с по един ден, като максималния "бонус" може да е 4 седмици. Т.е. когато ника ти навърши ~ година и 2 месеца, вече ще expire-ва за 8 седмици, вместо за 4.

SeenServ да бъде върнат по каналите. Беше махнат когато мрежата наброяваше над 50к потребители, едва ли сега, когато нямаме и 5 - тваренето на машината ще е толкова непоносимо. Също така ако може да се пусне и seen - доста по-полезен, според мен, е от SeenServ.

За целта, SeenServ трябва да бъде вграден в services, а не както е до момента - хостван отделно и на съвсем различна машина. Лошото е, че SeenServ беше част от hybserv, но в ratbox-services той липсва. Не е невъзможно да се port-не и по принцип ще бъде направено, но след като Rumen явно е решил въпреки спирането на сървъра си, да ни предостави тази екстра, този проект просто остава на заден план за сега. Защо обаче е спрял seen - нямам представа.
Limp Bizkit rulez
0

#6 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip
  • Interests:OpenSUSE 11.2 KDE 4.3.1

Posted 15 February 2010 - 04:38 AM

не е точно така но както и да е =)
аз лично мога да ти предоставя SeenServ който да се вкарва по каналите но поради неязеснена причина като затворя putty-то се киллва процеса =)
не ми е по силите да го оправя и не го ползвам =)
също така мога да се сдобия и със seen-a на Румен =)
НЕ ПРИЗНАВАМ СИСТЕМАТА ГОЛЕМИ И МАЛКИ. ИМА ДВА ВИДА ХОРА ДОСТОЙНИ И ЖАЛКИ !!!
0

#7 User is offline   Narf Icon

• The Evil One

Posted 15 February 2010 - 12:38 PM

View PostSevdalin, on 15 February 2010 - 04:38 AM, said:

не е точно така но както и да е =)
аз лично мога да ти предоставя SeenServ който да се вкарва по каналите но поради неязеснена причина като затворя putty-то се киллва процеса =)
не ми е по силите да го оправя и не го ползвам =)
също така мога да се сдобия и със seen-a на Румен =)

Да ... и аз мога да си го предоставя сам - като част от hybserv обаче. Ако някой си е правил труда да го port-не за ratbox-services - с радост ще го използваме. Но няма начин да вържеш SeenServ с опциите на ChanServ ако са отделно.
Limp Bizkit rulez
0

#8 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2010 - 02:38 PM

View PostNarf, on 15 February 2010 - 11:38 AM, said:

Да ... и аз мога да си го предоставя сам - като част от hybserv обаче. Ако някой си е правил труда да го port-не за ratbox-services - с радост ще го използваме. Но няма начин да вържеш SeenServ с опциите на ChanServ ако са отделно.
само искам да ти кажа че в момента даже има работещ SeenServ 1:1 като вашия който работи като отделен deamon от services, само че той може да се вкарва по каналите при наличие на 10 потребителя в даден канал.
Даже хората си имат и seen с d5, който също може да се вкарва по каналите при наличие на 50 потребителя в даден канал хаха =)
а до колкото до името на мрежата няма да го кажа понеже devel-a им ще ми се разсърди ;)
0

#9 User is offline   Narf Icon

• The Evil One

Posted 15 February 2010 - 02:52 PM

View PostSevdalin, on 15 February 2010 - 02:38 PM, said:

само искам да ти кажа че в момента даже има работещ SeenServ 1:1 като вашия който работи като отделен deamon от services, само че той може да се вкарва по каналите при наличие на 10 потребителя в даден канал.
Даже хората си имат и seen с d5, който също може да се вкарва по каналите при наличие на 50 потребителя в даден канал хаха =)
а до колкото до името на мрежата няма да го кажа понеже devel-a им ще ми се разсърди ;)

Точно с 1:1 като нашия SeenServ това не е възможно. :)
При изменен код ... и ако двата процеса вървят на една и съща машина и с една база данни ... вероятно. Но не такъв е случая при нас.
Limp Bizkit rulez
0

#10 User is offline   NoEx Icon

• make me scream
  • Group: UniBG Поддръжка

Posted 15 February 2010 - 02:54 PM

View PostNarf, on 14 February 2010 - 03:27 PM, said:

За целта, SeenServ трябва да бъде вграден в services, а не както е до момента - хостван отделно и на съвсем различна машина. Лошото е, че SeenServ беше част от hybserv, но в ratbox-services той липсва. Не е невъзможно да се port-не и по принцип ще бъде направено, но след като Rumen явно е решил въпреки спирането на сървъра си, да ни предостави тази екстра, този проект просто остава на заден план за сега. Защо обаче е спрял seen - нямам представа.

Тук грешиш. SeenServ винаги е бил отделен service, независим до голяма степен от HybServ (зависим беше до толкова, до колкото да се сетва опцията да е в канала). Единствено което е нужно е SeenServ да запомни каналите в които трябва да влезе при евентуално рестартиране.

Проекта по вграждането на тази опция във ratbox-services беше прекъснат поради премахването на тази опция.

Smarter Planet
0

#11 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2010 - 03:11 PM

е що ме караш да влизам в тая мрежа да ти направя малко screen-чета и да ти ги постна тука :P
0

#12 User is offline   Narf Icon

• The Evil One

Posted 15 February 2010 - 03:46 PM

View PostNoEx, on 15 February 2010 - 02:54 PM, said:

Тук грешиш. SeenServ винаги е бил отделен service, независим до голяма степен от HybServ (зависим беше до толкова, до колкото да се сетва опцията да е в канала). Единствено което е нужно е SeenServ да запомни каналите в които трябва да влезе при евентуално рестартиране.

Проекта по вграждането на тази опция във ratbox-services беше прекъснат поради премахването на тази опция.

http://www.wohmart.c...rv-1.9.2.tar.gz

View PostSevdalin, on 15 February 2010 - 03:11 PM, said:

е що ме караш да влизам в тая мрежа да ти направя малко screen-чета и да ти ги постна тука :P

Screenshot-овете не показват какво има в кода и по какъв начин са свързани ChanServ и SeenServ.
Limp Bizkit rulez
0

#13 User is offline   NoEx Icon

• make me scream
  • Group: UniBG Поддръжка

Posted 15 February 2010 - 08:14 PM

View PostNarf, on 15 February 2010 - 03:46 PM, said:

Аз говоря за УниБГ, не за проекта HybServ :-)
И ти знаеш, че тази версия никога не е използвана в УниБГ, и че SeenServ винаги е бил отделен service.

Що се касае до въвеждане на опцията за SeenServ по каналите, напълно приложимо при това без много ядове :-)

Smarter Planet
0

#14 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2010 - 08:32 PM

View PostNoEx, on 15 February 2010 - 07:14 PM, said:

И ти знаеш, че тази версия никога не е използвана в УниБГ, и че SeenServ винаги е бил отделен service.

Що се касае до въвеждане на опцията за SeenServ по каналите, напълно приложимо при това без много ядове :-)
прав си подяволите! =)
0

#15 User is offline   Narf Icon

• The Evil One

Posted 15 February 2010 - 08:57 PM

View PostNoEx, on 15 February 2010 - 08:14 PM, said:

Добре, ще го обсъдим на private това, макар че съм скептично настроен. :>
Limp Bizkit rulez
0

#16 User is offline   kopekmop Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 15 February 2010 - 09:11 PM

Мен повече ме интересува пускането на seen, отколкото глезотията с влизане на seenserv в каналите. Работи си добре и на лична.
Вселената е моят дом... и не приемам гости !
0

#17 User is offline   mihalez Icon

• Почнах да се зарибявам
  • PipPipPip

Posted 15 February 2010 - 11:46 PM

View Postkopekmop, on 15 February 2010 - 09:11 PM, said:

Мен повече ме интересува пускането на seen, отколкото глезотията с влизане на seenserv в каналите. Работи си добре и на лична.

Vsichki nego chakame :)
0

#18 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 16 February 2010 - 12:45 AM

е чичо ви Румен щял да ви го предостави скоро. до колкото разбрах от Narf.
0

#19 User is offline   Narf Icon

• The Evil One

Posted 16 February 2010 - 12:48 AM

View PostSevdalin, on 16 February 2010 - 12:45 AM, said:

е чичо ви Румен щял да ви го предостави скоро. до колкото разбрах от Narf.

Аз що не помня да съм казвал такова нещо?
Limp Bizkit rulez
0

#20 User is offline   Sevdalin Icon

• Вече познавам форумци
  • PipPipPipPip

Posted 16 February 2010 - 01:33 AM

нещо ми се стори че беше намекнал че Румен щял да се навие да ви предостави сеен-а :)
или май съм се объркал
0

• (17 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users